Helicobacter pylori – a baktérium

A Helicobacter pylori egy olyan gyomor-bélrendszeri kórokozó, amely minden 2. emberben megtalálható. A világ egyes részein, mint pl. a harmadik világbeli országokban a lakosság akár 90%-a is fertőzött lehet. Hazánkban ez az arány több mint 50%. A Helicobater pylori kizárólag az ember gyomor nyálkahártyáján képes szaporodni, de inaktív formában megtalálható az állóvizekben és olyan állatokban is, mint a macska és a kutya. A baktérium emberről emberre a széklettel szennyezett kéz, ételek, tárgyak szájüregbe jutása által terjed.

Vizsgálatok szerint a baktérium több betegség kialakulásáért – gyomorhurut, fekélybetegség, nyiroktumor, gyomorrák – lehet felelős. A kórokozó jelenléte a szervezetben 3-5-szörösére is megemelheti a gyomorrák kockázatát, míg a gyomorfekélyek közel 70%-nak kialakulásért felelős a Helicobacter pylori.  Jóllehet a baktériummal megfertőzött egyéneknek csak 10-15%-ánál alakulnak ki az előbbiekben felsorolt betegségek, mivel a baktérium nem okoz jellegzetes panaszokat, kimutatása csak teszt elvégzésével lehetséges. A Helicobacter pylori fertőzöttség megállapítható pl. gyomortükrözéssel történő szövettani vizsgálattal, székletvizsgálattal, vérvétellel és egyszer használatos otthon elvégezhető teszttel is.

Abban az esetben, amennyiben a vizsgálat eredménye pozitív, vagyis fennáll a fertőzöttség, akkor a baktérium szervezetből történő kiirtására kell törekedni. Erre az orvosok általában kétféle antibiotikumot és egy savgátlót szoktak ajánlani. A gyógyszerek 7 napig történő szedése esetén a Helicobacter pylori baktériummal fertőzött betegek 90 százalékánál sikerrel zárul a kezelés, baktériummentesek lesznek. 6-12 nap elteltével azonban szükséges kontrollálni az eredményt.

A Biocard Helicobacter teszttel egyszerűen kiszűrhető a fertőzöttség. Tudjon meg többet róla az alábbi linkre kattintva:

Biocard Helicobacter Teszt