5 + 1 tévhit a lisztérzékenységről

Neked is van olyan a környezetedben, aki mindig mindent jobban tud?

A lisztérzékenységgel kapcsolatban olyan információk röpködnek a levegőben, amik gyakran félre tájékoztatják az ebben érintetteket. A gluténérzékenység panaszait, tüneteit csak akkor tudjuk enyhíteni, ha a gluténmentes diétát teljes mértékben betartjuk. A diéta betartása mellett ügyelnünk kell arra, hogy egyes tápanyagok elvonása miatt ne szenvedjünk hiányt.

Lisztérzékenység tünetének gyanújával mindig a legjobb, ha orvos tanácsát kérjük. Ha csak internetről, vagy ismerősöktől tájékozódunk, előfordulhat, hogy téves információk birtokában, nem megfelelő étkezéssel fokozódhatnak a tünetek, súlyosbodhat a bélbolyhok károsodása.

Íme 5+1 tévhit, aminek ne dőlj be, ha hallod valakitől!


  1. „A lisztérzékeny emberek mindig soványak”

A lisztérzékenység súlyváltozással kapcsolatos tünete egyénileg eltérő lehet. A felnőttkorban diagnosztizált gluténérzékenység leginkább súlyfelesleggel jelentkezik. A hormonok felborulása súlygyarapodáshoz és további társult betegségekhez vezethet.


  1. „A lisztérzékenység csak gyerekkorban alakulhat ki”

A glutén intolerancia első jelei már csecsemőkorban, 6-12 hónapban jelentkezhetnek az első gluténtartalmú ételek elfogyasztása után. Viszont az esetek többségében felnőtt korban súlyosbodhat a tünet, egyéb társult betegségek formájában. (cukorbetegség, csontritkulás, pajzsmirigybetegség)


  1. „A glutén felszívódhat bőrön keresztül”

A glutén, gabonában található fehérje, ami az elfogyasztott táplálékkal kerülhet a bélrendszerbe, és ott okozhat panaszokat. Bőrön keresztül nem szívódik fel.


  1. „A lisztérzékenység és a gabona allergia ugyanaz a betegség”

A búza allergia jellemzően általános tünetei a viszkető szem, orrfolyás, tüsszögés, stb. A gabona allergia kinőhető az idő múlásával, a gluténérzékenység azonban éled végéig


  1. „A gluténérzékenység diagnosztizálásával egyidejűleg érdemes multivitamin szedésével erősíteni a szervezetet”

A károsodott bélbolyhok miatt a vitamin nem fog felszívódni. A gluténmentes diéta elkezdése után pár hónappal elkezdhetünk szedni vitaminokat.


5+1. „A lisztérzékenység gyógyítható”

A gluténérzékenység nem allergia, hanem intolerancia. A gluténérzékenység által nem IgE, hanem IgA típusú ellenanyagok képződnek, melyek károsítják a bélfalat, és további szövődményeket okozhatnak. Gyógyszer nem kapható rá, ami elmulasztja, viszont gluténmentes diétával tünetmentessé tehető.

Hazánkban a lisztérzékenység gyakorisága nőtt, de ez a növekedés valószínűleg az egyre több embernél való ellenőrzést, diagnosztizálást mutatja. A legfrissebb mérések szerint minden 50. ember lisztérzékeny, és ebből a többsége nő.

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és értesülj minden nap legújabb eseményeinkről és híreinkről!