Gluténmentes vs paleo – Divat vagy egészséges?

Manapság nagyon népszerű valamilyen egészséges életmódot követni. Természetesen az irányelveket mindenki magának választja ki saját belátása szerint. Az élenjárók viszont folyamatos harcban állnak egymással, hogy meggyőzzék a többieket a saját igazukról.

Amíg egyesek azt hajtják, hogy mindenből kell egy kicsit fogyasztanunk, mások azt mondják, hogy a glutént, tejterméket egyenesen felejtsük is el. Laikusként nem könnyű eldöntenünk, melyik irányt kövessük, ha jót akarunk magunknak.

„Gluténmentes” kifejezés nagyon elterjedt lett a boltokban, de sajnos sokaknak fogalma sincs, hogy ez mit is takar valójában.

Tegyük hát tisztába, mi is a glutén!

A glutén egy étkezési fehérje, ami két másik fehérje keveréke, ami a glutenin és a gliadin. Az utóbbi az, ami károkat okoz a szervezetben. A gluténmentes kifejezés viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesebb, vagy hogy fogyókúránkban segítségünkre lenne. A gluténmentes diétát eredetileg autoimmun betegségben szenvedőknek találták ki, aki gluténnel való találkozáskor a vékonybél borítása károsodik, ezáltal súlyos hiánybetegség alakul ki.

A gluténérzékenységet gyakran és pontatlanul lisztérzékenységnek nevezik, ami inkább arra utal, hogy a betegségben szenvedő alany szervezete a búzalisztet nem tolerálja. Pedig a glutén nem csak a búzalisztben van.

A legtöbb diéta elveszi a glutént az étrendből, ami alapjában véve nem rossz dolog. Szervezetünk akár tolerálja, akár nem, nincs ránk jó hatással.

A paleo diéta, ami napjainkban igencsak elterjedt hazánkban is, nem tartalmaz glutént és lényege a kőkori étrendhez való visszatérés. Ezzel a tradicionális étrenddel táplálkozó népeknél a szív-és érrendszeri betegségek, allergiák, és egyéb gyakori betegségek szinte nem ismertek. Alapvető élelmiszere a zöldségek, halak, húsok és gyümölcsök. Ezeket az élelmiszereket azért is részesítik előnyben, mert jó eséllyel nincs adalékanyag, és mesterséges dolgok benne, ami káros az egészségünkre.

A paleo diétát nem csak azok követik, akik glutén érzékenyek, hanem azok is, akik nem szeretnének azok lenni.

A paleó étrendet követők szerint a tej, és a feldolgozott élelmiszerek ahelyett, hogy táplálnának, inkább a szervezetünk károsítását eredményezik. A rossz étkezési szokások változtatásával, és a rossz szénhidrátok elhagyásával olyan betegségeket előzhetünk meg, vagy akár hozhatunk helyre, amire eddig csak gyógyszeres kezelés volt a megoldás. Ha mellőzük a káros élelmiszereket, mint a gabonafélék, burgonya, kukorica, rizs, cukor és fruktóz, mindenféle gyulladásos betegség javul, vagy akár el is múlik.

A paleósok között is van több variáció, amit lehet követni, vagy nem követni, de valljuk be őszintén, hogy a legszélsőségesebb változat, miszerint csak nyers zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyasszunk, azt egy hétnél tovább nem sok ember bírná.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás