11 éves lett a “Csipkerózsika projekt”

Mi is az a “Csipkerózsika projekt”?!

A Cödimed Kft. 2005-ben kezdte el a 6 éves óvodások szűrését a Biocard lisztérzékenységi gyorsteszttel. Egy csepp vérből megállapítható a lisztérzékenység a teszt segítségével.

 

 

A vizsgált populációban (6 éves óvodások) az előfordulási gyakoriság 1:74.

MIT JELENT EZ?

Azt, hogy átlagosan minden 74. gyermek lisztérzékeny. Ezért fontos, hogy TESZTELJ EGYSZER te is!!

 

Az elmúlt 10 évben nagy létszámú szűrés történt önkormányzati, ill. képviselői támogatással Szolnokon, Balatonfüreden, Csopakon, Alsóörsön, Pécselyen, Budaörsön, Biatorbágyon, Herceghalmon, Budapesten a XII. kerületben, Szegeden, Jászárokszálláson, Jászágón, Martfűn, Kengyelen, Pomázon, Ajkán, Erdőkertesen továbbá Miskolcon. Ezen program alapján végzik a lisztérzékenységi szűréseket Szombathelyen, Gyulán és Orosházán.

 

A „CSIPKERÓZSIKA” program megvalósításának menete:

1. A támogató megnyerése. Önkormányzat, cégek és vállalkozások, akik anyagi támogatással lehetővé teszik a programot.

2. Szülői belegyező nyilatkozatok eljuttatása és adott időre visszakérése, hogy a szűrések gördülékenyen lefolyhassanak. (szükség szerint tájékoztató előadások tartása szülőknek, pedagógusoknak, óvónőknek )

3. A szűrővizsgálat lebonyolítása, melyet képzett személyzet végez egy csepp vérből az adott helyszínen. (óvodákban, iskolákban)

4. Segítjük a pozitív eredményűek szakorvosi kivizsgálását. Tájékoztatjuk a területi gyermek-gasztroenterológust a szűrésről, így a kiszűrt gyermekeket rövid időn belül fogadja.

5. Minden statisztikai és tudományos célú értékelés név és személyi adatok nélkül, a betegadatokra vonatkozó EU és magyar törvényi szabályozás betartásával, kódolt formában történik.

6. A szűrővizsgálat eredményeit, szakmai elemzését visszajuttatjuk a támogatónak, így az eredmények későbbiekben is felhasználhatók pályázatok készítéséhez.

 

A felismert betegség nyomán megkezdett gluténmentes diéta segítségével javul az életminőség, sőt gyakran javulás áll be a társuló betegségeknél is. Így az egészségügyi ellátás szempontjából „hálás” kórkép: a diagnózis néhány célzott vizsgálattal rövid idő alatt és megbízhatóan felállítható, a betegség tünetei jól reagálnak a terápiára és életre szóló diétával a szövődmények, köztük a számos autoimmun betegség, és az ezek kezelése kapcsán jelentkező költségek elkerülhetők. Az egészséges táplálkozás életeket ment és megnöveli az egészségesen eltöltött életévek számát. A megfelelő minőségű és összetételű élelmiszerek fogyasztása kiemelkedően fontos ebben a betegségben, hiszen a kezelés egyetlen módja a gluténmentes diéta.

KERESSÜK EGYÜTT! TESZTELJ EGYSZER!