Mi is valójában a lisztérzékenység?

A gluténérzékenységről első hallásra sokunknak egyfajta ételallergia jut eszünkbe. Ez a feltevés azonban téves. A gluténérzékenység a gabonafélék gluténfehérjéje által kiváltott immunbetegség. Tünetei nem allergiás reakciót, hanem autoimmunbetegséget, fogyást, sápadtságot, puffadást, fáradtságot, vérszegénységet mutatnak. Az IgA típusú ellenanyagok képződnek, melyek károsítják a vékonybelet és egyéb szerveket is megtámadnak.

13315223_269288783421673_8874763772449940485_nTeszteld magad!

A lisztérzékenység vérből mutatható ki, tehát a vér nélküli tesztek nem alkalmasak a szűrésre. Otthon alkalmazható gyorstesztek már a patikában is kaphatók, használatuk egyszerűen elvégezhető saját magunkon is. A pozitív eredményt mutató otthoni teszt után a legjobb, ha azonnal felkeressük az ebben érdekelt orvost, aki további vizsgálatokat végez a kóros anyagok kimutatása céljából.

 

 

A diagnosztizálás után a megfelelő étrend bevezetése elengedhetetlen!

Healthy salad
A glutén tartalmú ételeket teljes mértékben ki kell zárnunk az étrendünkből! Kész termékek helyett fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, tejterméket. A gluténmentes étrend az egyedüli megoldás a gluténérzékenység tüneteinek mérséklésére, megszüntetésére. A lisztérzékenység nem gyógyítható betegség, de megfelelő korlátok között tartható, teljes értékű, tünetmentes életet lehet élni.

Sajnos a lisztérzékenység megelőzésének még nincsenek pontos eredményei. A gluténnel szemben történő intolerancia genetikailag örökölhető. A kisbabák gluténnel való találkozását célszerű 6-7 hónapos korra tenni, hogy megelőzzük az érzékenységből származó esetleges betegségek kialakulását, mivel a csecsemők bélcsatorna immunrendszerének elfogadóképessége ebben az időpontban a legmegfelelőbb.

Children alone in the kitchen

Gyermekeknél a lisztérzékenység tünetei fáradékonysággal, vashiánnyal jelentkeznek, vékony testalkat esetén a has előre domborodhat.

 

 

 

 

A vitaminok felszívódása folyamatos kisebb-nagyobb rosszullétet idézhet elő. a hasmenéssel vagy hányással történő ásványi anyag kiürülése fokozott alvásigényt okoz. Csökkenő figyelem aktivitás, vagy esetleg hyperaktivitás is előfordulhat.

Bármely tünet észlelésekor érdemes kivizsgálni a gyerekeket, hogy a későbbiekben ne legyen súlyos következménye.

Allergia vagy lisztérzékenység?

Először is tisztában kell lennünk a búzaliszt-allergia és a lisztérzékenység különbségével. A klasszikus búzaliszt-allergia nem feltétlenül jelent lisztérzékenységet! A búzaliszt és a rozsliszt IgE típusú ellenanyagot mutat ki, melynek tünetei között hányás, csalánkiütés, bőrpír jelentkezik. A lisztérzékenység nem az IgE, hanem az IgA típusú ellenanyagoktól alakul ki, melyek károsítják a bélbolyhokat, ezáltal meggátolják a fontos tápanyagok felszívódását. A nem megfelelően betartott diéta később komoly hiányállapothoz, autoimmun betegséghez vezethet.

Portrait of a beautiful tired businesswoman

Tegyük fel, hogy a lisztérzékenységi teszt negatív lett, de mégis fáradékonysággal, vitaminhiánnyal küzdesz…

Vannak olyan esetek, amikor a cöliákia teszt nem mutat pozitív eredményt, de a tünetek mégis intoleranciára utalnak. Ebben az esetben a bélbolyhok nem károsodnak, nem történik szövődmény, de hasmenés, puffadás, hasfájás felléphet.

 

Ha csak egyszerűen fogyni szeretnél, a tanácsunk ebben az esetben is a glutén elhagyása. A titok a kevesebb szénhidrát bevitelben, több húsban és zöldségben rejlik!

Healthy Girl Exercising And Checking Her Waistline Outside

Mit ajánlatos enni?

A búza, árpa, rozs, zab tiltólistán szerepel. Húskészítmények, feldolgozott élelmiszerek, tejtermékek többsége, ételízesítők, egyes édességek, alkoholok többsége tartalmazhat glutént, ezért jobb távol tartani tőlük magunkat.

Egyéb dolgok, melyek nem kerültek feldolgozásra, húsok, zöldségek, gyümölcsök. Alapanyagok közül pedig a csicseriborsó liszt, sárgaborsóliszt, quinoa, amaránt, guarliszt, kukoricaliszt közül válogathatunk és készíthetünk belőlük finom desszerteket, vagy köretet.

salad-1264107_960_720