3 tény a lisztérzékenységről

Peas,brown rice,quinoa and buckwheat on wooden background
A lisztérzékenység napjainkban lassan népbetegségnek számít. Statisztikai adatok szerint egyre több embernél fedezhető fel a gluténnel szembeni intolerancia.

Hogyan kerüljük ebben a rohanó világban a glutént?

Az egyre növekvő számú lisztérzékeny gyermekek étkeztetésére a nyári időszakra egy olyan programot hoztak létre, ami által egészséges ételek kerülnek a gyerekek tányérjába. Az ételek az esetleges étel toleranciájuknak megfelelve, alapvető élelmiszerekből állnak, mint a zöldség, gyümölcs, húsok, hal, tojás, mérsékelve a só, cukor, és zsírbevitelt, igény szerint Ezeket az ételeket akár házhoz is szállítják, vagy kérés szerint táborokba is rendelhető, még ebéd előtt megérkezik időben. Az ételek változatosak, heti egyszer minimum van köztük hal, joghurtok, sajtok, nem sózott olajos magvak, stb.

Az egészséges étrend mellett felhívjuk a figyelmüket a megfelelő folyadékbevitelre, minimum másfél liter folyadék a gyerekeknek, de ebben a nyári melegben inkább több, a felnőtteknek pedig 2 liter a minimum.

 

summer cocktails

 

Napjainkban az ételek összetevői és a környezetváltozás hozzájárul a szervezetünk intoleranciájához. A székletből való diagnosztizálás alapján a lakosság 30-40 % -a mutat immunreakciót a glutén összetevőire. Genetikai kutatások 27 olyan különböző gént találtak, ami hajlamosít a gluténérzékenységre, így genetikailag a lakosság 50-60% -a gluténérzékennyé válhat.

person-810005_960_720

Az érintett betegeknél az időben nem diagnosztizált cöliákia súlyos vékonybélsorvadást okoz, ami károsítja a bélbolyhokat, ezáltal a tápanyag felszívódását. Ha a vitaminok nem szívódnak fel a szervezetben, további súlyos egészségkárosodás alakulhat ki.

Ahhoz, hogy időben észleld az esetleges intoleranciát, íme 3 tény a gluténérzékenységről:

  1. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok fontos szerepet játszanak az egészségünk fenntartásában. Ha ezek a tápanyagok nem szívódnak fel a vékonybélben, akkor szervezetünkben hiányállapot lép fel. A lisztérzékenység legnagyobb veszélye a hasznos tápanyagok felszívódásának akadálya. A felszívódásból kialakult hiányállapot pedig súlyos egészségkárosodáshoz vezet. A lisztérzékenység egyik tünete a hasmenés, melyet a hasznos zsírok nem megfelelő felszívódása okozza. A hasmenés súlycsökkenéshez vezethet.
  2. Ha esetleg a súlycsökkenés nem lenne eléggé szembetűnő, az ödéma a nem megfelelő fehérje felszívódás eredménye. A megfelelő fehérjefelszívódás nélkülözhetetlen folyamat ahhoz, hogy megakadályozza a véredényekből történő folyadékszivárgást a szövetek felé. Az ödéma leginkább a boka és a lábfejek környékén alakulhat ki, felvizesedik, megdagadhat.

A vas és a B12 vitamin hiánya, ami a felszívódás akadályának eredménye, súlyos vérszegénységet eredményezhet, a kalcium felszívódásának hiánya csontritkuláshoz vezet, a K vitamin hiánya pedig vérzékenységet okozhat.

  1. Sok esetben előfordul, hogy gluténérzékenységre utaló tüneteket észlelnek a betegek, mint pl. hasfájás, hasmenés, puffadás, székletproblémák, de a cöliáklia nem diagnosztizált. Itt az a különbség, hogy a vékonybél nem károsodik, nincsenek szövődmények.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha elhagyjuk a mindennapjainkból a glutén tartalmú ételeket. Egészségünk megtartása érdekében az ételeinkhez tartozó köret tartalmazzon inkább zöldséget, kenyeret pedig esetleg helyettesíthetünk gluténmentes változataival.

Szeretnél egy nagyon egyszerű gluténmentes desszert receptet?

Datolyás golyó

2016-06-24_1056

Hozzávaló csupán pár dologból áll:

  • 1 bögre mandula
  • 1 bögre datolya
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 2-2 kanál mandulavaj és kókuszolaj
  • 2 kanál chia mag

Elkészítési módja pedig rendkívül bonyolult 🙂 Minden hozzávalót beledobunk a robotgépbe, (a datolyát kimagozzuk) és két evőkanál vízzel össze pürésítjük. A masszából golyókat készítünk, és betesszük a hűtőbe egy órára. Egészségetekre!