8 tipp a gyermekek gluténmentes diétájának bevezetésére + ajándék LETÖLTHETŐ KÁRTYÁK

 

Kiderült a Biocard teszt használata után, hogy gyermeked gluténérzékeny? Úgy érzed, hogy azt sem tudod, hol kezd a diéta bevezetését? Segítünk! Alul letölthető KÁRTYÁK!

 

A lisztérzékenység esetében az étkezések sokszor lemondással járnak. Mivel a legtöbb étel, ami elkészítése során gluténnel érintkezett, ezentúl tiltó listán szerepel az étrendben.

A diéta betartása gyakran nekünk felnőtteknek is nagy fejtörést okoz, mert amíg egy gluténre nem érzékeny ember csak beszalad a boltba, magához ragad gyorsan 1-2 péksütit, kekszet és joghurtot, a lisztérzékenyeknek ezzel szemben a csomagoláson található információk tanulmányozása gondos odafigyelést igényel.
Pontokba szedtünk nektek pár dolgot, hogyan segíthetsz megbarátkozni gyermekednek a lisztérzékenység tényével és hogyan könnyíthetsz étkezésén.
1. A diéta bevezetése idején nagymértékű segítséget jelent, ha az egész család kiveszi a részét a gluténmentes étkezésből. Ha a család többi tagja is ugyan azt az ételt fogyasztja, a gyermek nem érzi megkülönböztetve magát.


2. Iskolában és az óvodában is már lehetőségünk van egyes érzékenységeknek megfelelő diétás menzát igényelni. A büfékben viszont többnyire nem áll rendelkezésükre nagy kínálat, ezért gondosan kell ügyelnünk a főétkezések közötti nassolások megfelelő minőségére és mennyiségére. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a gyermek nem fog megéhezni.


 

3. Menjünk együtt vásárolni és mutassuk meg nekik azokat a jelzéseket, amit ha megtalál a csomagolásokon, tudni fogja, hogy bátran fogyaszthat belőle.


4. Vegyünk receptkönyveket, és együtt válasszuk ki, hogy mik lehetnek majd nagy kedvencek a későbbiekben.


5. Válasszunk olyan alapanyagokat, amelyből többféle ételt tudunk készíteni, ezzel időt és pénzt spórolhatunk. Pl.:quinoa-ból finom reggelit, különböző ételekhez köretet vagy épp ebéd utáni desszertet is csinálhatunk.


6. Vonjuk be a gyerekeket a főzésbe, így látni fogják, hogy mik azok az alapanyagok, melyeket bármikor ehetnek.


7. Tarthatunk otton gluténmentes kekszeket, ha hirtelen megéhezne a gyermek, de inkább ismertessük meg velük a zöldségek és a gyümölcsök ízének nagyszerűségét. Ne jelentsen problémát a számukra, ha néha apróra vágott répát, almát, aszalt gyümölcsöket visznek az iskolába rágcsálni valónak.


8. Ha a hétvégén moziba készülnek a gyerekek, jobb, ha előveszünk egy nagyobb méret táskát, és pakolunk bele pár gluténmentes rágcsálnivalót. Sajnos nem tudni, hogy milyen popcorn készül a pult mögött.
Gluténmentes ételek készítésekor vegyük alapul az OÉTI szakemberei által összeállított élelmiszerek listáját, amelyeket nyugodt szívvel fogyaszthatnak lisztérzékenyek is. Minden olyan áru, amire fel van címkézve, hogy „glutén mentes”, vagy, hogy „lisztérzékenyek is fogyaszthatják”, akkor az úgy is van.

 

Töltsd le az ajándék kártyákat és tedd könnyebbé a diéta bevezetést!

Download

Te ütköztél valamilyen problémába a diéta bevezetésénél? Vannak bevált tippjeid? Oszd meg velünk bátran!

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és értesülj minden nap legújabb eseményeinkről és híreinkről!