Gluténmentes diéta kezdőknek

Amikor kiderült a lisztérzékenységem, azt sem tudtam hirtelen, hol kezdjem a diétát. Szépen sorban rájöttem, hogy szinte mindenben van búzaliszt…
— egy lisztérzékeny tinédzser

 

Kiderült, hogy lisztérzékeny vagy?

Téves az a gondolat, miszerint a gyermek minél korábbi szoktatása a gluténhez, csökkenti az arra való érzékenységet. Ez egy elég gyakran látott örökölhető betegség, illetve ha a családban már volt valakinek lisztérzékenysége, akkor a hajlam is nagyobb lesz rá a későbbiekben. A jellemző tünetekről itt olvashatsz. Ha kiderült, hogy cöliákiás vagy, vagy esetleg gyermeked Biocard tesztje lett pozitív, ne ijedj meg tőle! Manapság rengeteg embernek van lisztérzékenysége, de megfelelő táplálkozással tünetmentesíthető.

Az bizonyos, hogy az étrendben gyökeres változtatásokat kell véghez vinned, de a boltok színes kínálata segíteni fog ebben.

Ha tisztában vagyunk a lisztérzékenység tényével, legelső feladatunk, hogy ezt valódi betegségnek kezeljük, aminek helyes táplálkozás lesz a gyógyszere. Annál a jótanácsnál, miszerint kerülnünk kell a búza, rozs, árpa és zab fogyasztását, kicsit összetettebb információkra lesz szükségünk.

Szerencsére a legtöbb élelmiszer csomagolásán fel van tüntetve, hogy mit tartalmaz, így gondos tanulmányozása után tisztában lehetünk fogyasztásával kapcsolatban.

 

A legtöbb diétázónak egyből az a kérdése merül fel, hogy le kell e mondani a pékárukról? – és hogy hogyan fognak szendvicset készíteni, amit visznek magukkal munkahelyre, iskolába vagy kirándulásokra? A helyzet nem olyan bonyolult, mint ahogyan képzeljük. Magyarországon már sokféle kenyérpor létezik a diétázók számára, csak meg kell találni azt, amelyik ízlik. Ezeket szinte már akármelyik bevásárló központban be tudjuk szerezni. Ha szeretnénk a legegyszerűbb és legolcsóbb módját választani gluténmentes táplálkozásunknak, akkor irány a konyha! Nincs más feladatunk, mint az alapanyagokat kicserélni.

 

A gluténmentes kenyérporból készült kenyér állaga, íze kissé különbözik a hagyományosétól, kísérletezhetünk egyéb összetevőkből készült lisztekkel is.

 

Búzaliszt helyett használjunk rizslisztet, ami tökéletes sűrítésekhez, rántásokhoz, sokkal bársonyosabb és simább lesz a főzelék. Ugyan úgy működik, mint a búzaliszt, fehérszínű, nincs mellékíze és nem csomósodik.

Tésztaféléket akár már készen is lehet kapni a legtöbb bevásárló központban, egyedül a diétázó ízlése szabhat határt.

Az alap élelmiszerekkel, mint pl. zöldség, gyümölcs és a húsok nem okoznak különösebb problémát, alap esetben nem tartalmaznak glutént.

A legtöbb probléma inkább az úgynevezett összetett élelmiszerek okozzák. Pl.: felvágottak, konzervek, tejtermékek, édességek, fűszerek, ételízesítők, stb.

A feldolgozott élelmiszereknél minden alkalommal gondosan kell ügyelnünk az összetevőkre, mivel a gyártó bármikor megváltoztathatja azt.

 

Nagyban megkönnyíti a helyzetünket a 19/2004 (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet a gluténnel kapcsolatban, mivel azt allergénnek minősíti, ezért kötelező a terméken a felsorolása akkor is, ha csak összetevő.

Ennek köszönhetően egyből tudni fogjuk, hogy számunkra fogyasztható, vagy sem.

Mire kell a továbbiakban figyelni? Nem lehet a termékben búzaliszt, búzakeményítő, búzafehérje, glutén, árpa, maláta, rozs, zab, és ezek származékai, pl. a zabpehely, rozspehely.

Ha helyesen szeretnénk táplálkozni, elsődlegesnek tekinthetjük azokat az élelmiszereket, amelyek nem igényelnek különösebb feldolgozást, így a lehető legtöbb esély van rá, hogy nincs benne glutén.

Megfelelő minőségű és összetételű élelmiszerek fogyasztása egyszerűen betartható egy életen keresztül, idő közben a kialakult rutin segítségével. Kellő mértékben ráfordított energiával pedig kialakíthatjuk a saját ízlésvilágunknak megfelelő étrendet.

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és értesülj minden nap legújabb eseményeinkről és híreinkről!